image/svg+xml
image/svg+xml

'COVID-19 Pandemisinde Hemşirelik Hizmetlerinde ve Eğitim Öğretim Sürecinde Etik' İsimli Webinar Gerçekleştirildi



                                                                                                                                                                                      Yayın tarihi: 01.06.2021 

'COVID-19 Pandemisinde Hemşirelik Hizmetlerinde ve Eğitim Öğretim Sürecinde Etik' İsimli Webinar Gerçekleştirildi

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından 28 Mayıs 2021 tarihinde 'COVID-19 Pandemisinde Hemşirelik Hizmetlerinde ve Eğitim Öğretim Sürecinde Etik' İsimli webinar gerçekleştirildi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Elif KARAHAN moderatörlüğünde gerçekleşen webinarımız yoğun ilgi gördü.

Sayın Karahan ‘‘Etik değerlerin hatırlatılması ve bilinç oluşturulması için 25 Mayıs Dünya Etik Günü olarak kutlanmaktadır. Etik davranışlarla ilgili neyin doğru neyin yanlış olduğuyla ilgili mesleki standartlardır. Hemşirelik kuram, uygulama ve araştırmayı felsefeyle ilişkili olarak ele alan bilimsel bir sağlık disiplinidir. Hemşire bakıma ihtiyacı olan bireye hizmet sunarken bireyi değer, inanç ve tutumları ile ele alarak onun üst düzey hizmet alma hakkı olduğuna inanmalıdır. Bu inanç hemşirelik bakımının etik sorumluluğudur. Bununla birlikte dünyamız COVID-19 pandemisiyle zor günler geçirmektedir. Hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarının COVID-19 salgınıyla mücadele sürecinde mesleki, etik ve yasal sorumluluklarına uygun davranmaları gerekmektedir. Buna karşın pandemi sürecinde tüm dünyada etik ikilemlerin yaşandığı görülmektedir. Webinarımızda hemşirelikte etik konusunda uzman hocalarımızdan bu konuları derinlemesine öğrenme fırsatımız olacak.’’ sözleriyle açılış konuşmasını yaptı. Sonrasında Prof. Dr. Zehra GÖÇMEN BAYKARA ‘’Hemşirelik Hizmetlerinde Etik’’ adlı sunumunu yapmak üzere sözü aldı. Fakültemize davetleri için teşekkürlerini ileterek COVID-19 sürecinde hemşirelik hizmetlerinin devam ettiğini, bakım alan ve bakım veren arasındaki ilişki ve ortak değerlere bağlı olarak etik değerlerin olduğunu vurguladı. Tarih boyunca tüm salgınlarda hemşirelerin önemli rol aldığını belirterek, pandemi sürecinde karşılaşılan etik sorunlar hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Etkinliğin ‘‘Eğitim Öğretim Sürecinde Etik’’ adlı ikinci sunumunu ise Prof. Dr. Esra AKIN tarafından gerçekleştirildi. Sayın Akın pandemi döneminde hemşirelik eğitiminde karşılaşılan sorunlar ve etik boyutunu da ele alarak dünyadan da örnekler vererek açıkladı.

Webinarımızın kapanış konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz Rektör Yardımcı Prof. Dr. Sevim ÇELİK etik alanında çok değerli iki hocamız olan Sayın Prof. Dr. Zehra GÖÇMEN BAYKARA ve Sayın Prof. Dr. Esra AKIN Hocalarımıza katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti. Sonrasında sözlerine‘‘Yeni kurulan bir fakülte olarak şuanda ikinci sınıf öğrencilerimiz hiç alan görmedikleri ve gelecek dönem kadın sağlığı ve hastalıkları hemşireliği ile çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği gibi daha özellikli alan dersleri alacağı için etik ikilemde kalmamıza rağmen öğrencilerimizin temel becerileri kazanmaları için risk alarak yüz yüze laboratuvar uygulamamıza başladık. Üniversite olarak Güvenli Kampüs Belgesi’ni almış bulunuyoruz ve tüm güvenlik önlemlerine dikkat ederek, iyi bir eğitim için gereğini yapmaya çalışıyoruz.’’ ifadeleriyle devam etti.

Yoğun ilgi gösterilen webinar, katılımcılar tarafından yönlendirilen soruların cevaplandırılmasıyla sonlandırıldı. Ülkemiz ve tüm dünyada COVID-19 pandemi sürecinde büyük bir özveriyle çalışan hemşirelerin hem hemşirelik hizmetlerinin sunumunda hem de hemşirelik eğitiminde karşılaştıkları etik sorunların ele alındığı etkinlikte emeği geçen düzenleyici, konuşmacı ve katılımcı herkese teşekkür ederiz.

  • 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023 2. Dönem Başvuruları Hakkında

  • Üniversitemizde eğitim gören Kazakistanlı öğrencilerimiz için staj imkanı

  • Fakültemiz Öğrencilerinde Kalite Kültürünü Yaygınlaştırmak Amacıyla Eğitimler Gerçekleştirildi

  • Yaşlılara Saygı Haftası Kapsamında Bartın 75. Yıl Huzurevinde Etkinlik Düzenlenmiştir

  • Dünya Sosyal Hizmet Günü “Buen Vivir: Ortak Gelecek İçin Dönüştürücü Bir Değişim” Paneli gerçekleştirilmiştir.

  • Sağlık Bilimleri Fakültesinde Kanser Taramaları Eğitimi Gerçekleştirildi.

  • Bartın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde “İş Kazalarından Korunma ve İş Kazası Bildirimi Eğitimi” gerçekleştirildi

  • Fakültemizde Göreve Yeni Başlayan İdari Personellerimize Uyum Eğitimi Verildi

  • Fakültemiz Öğretim Elemanı Arş. Gör. Feyza DEMİR BOZKURT KA171 Projesi Erasmus+ Eğitim Alma Deneyimini Paylaştı

  • Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanlarına Yönelik “Kalite Süreçleri Çerçevesinde Öğrencilerin Program Yeterliliklerinin Hesaplanması İçin Geliştirilen CAP Programı” Konulu Eğitim Gerçekleştirildi.