“Toplumda Sinsi Tehlike Hipertansiyon” etkinliği gerçekleştirildi.

Yayınlanma tarihi: 24.05.2022

“Toplumda Sinsi Tehlike Hipertansiyon” etkinliği gerçekleştirildi.

Hipertansiyon en sık görülen kronik hastalıklardan biridir ve küresel bir halk sağlığı sorunudur. Hipertansiyon; kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm ve yeti yitimi gibi durumlarla ilişkili olup, sağlık ve ekonomi alanında önemli bir yük oluşturmaktadır. Aynı zamanda hipertansiyon, toplum için sinsi bir tehlike olarak adlandırılmaktadır. Bununla birlikte, hipertansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Önlenebilir ve tedavi edilebilir olmasında önemli bir etken bireylerin hipertansiyona yönelik farkındalığının olmasıdır. Bu farkındalık adına, Bartın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 20 Mayıs 2022 tarihinde, Ağdacı Yerleşkesi’ nde ve Mehmet Akif Cami’nde  “Toplumda Sinsi Tehlike Hipertansiyon” etkinliği düzenlenmiştir. Etkinlik kapsamında katılımcıların, kan basıncı ölçümleri yapılmıştır. Üniversitemizin öğretim elemanları, idari personelleri, öğrencileri ile Mehmet Akif Cami’ne Cuma namazına gelen cemaat tarafından yoğun ilginin gösterildiği etkinliğimize toplam 163 kişi katılım sağlamıştır. Hemşirelik Bölümü birinci sınıf öğrencileri, Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı Öğr. Gör. Feyzan GARİP, Öğr. Gör. Merve KIRŞAN BÜYÜKTARAKÇI’nın desteği ile ilgili ölçümleri yapıp, kayıt altına almış ve etkinliğe katılanlara ölçüm sonuçlarını aktarmıştır. Ölçüm sonucunda katılımcılar, hipertansiyon ile ilgili farkındalık kazandıklarını, kan basıncı sonuçlarının üst ve alt sınırda olan kişilerin düzenli ölçümler yapacaklarını, fiziksel aktivitelerini arttıracaklarını ve sağlıklı beslenmeye önem göstereceklerini iletmişlerdir. Kan basıncı değerleri üst sınırda olanlar, düzenli ölçümler ve takipleri için birinci basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmişlerdir. Etkinliğimize katılım sağlayan değerli katılımcılara teşekkürlerimizi sunarız.