Pandemi Döneminde Diyabet Yönetimi: Bakım, Yeme Bozuklukları ve Stres Yönetimi Adlı Webinar Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi: 15.04.2021
Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından 14.04.2021 tarihinde ‘’Pandemi Döneminde Diyabet Yönetimi: Bakım, Yeme Bozukları ve Stres Yönetimi’’ isimli webinarımız yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Etkinlik, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim ÇELİK’in konuşmasıyla başladı. Sayın Çelik, ‘’Pandemi döneminde kronik hastalıklar son derece önemlidir. Pandeminin hem COVID’i deneyimleyen diyabetli bireyler için hem de diyabetin kontrolünü ve takibini güçleştiren bir süreç olduğunu biliyoruz. Bu anlamda çok verimli bir webinar olacağını düşünüyorum ve düzenleme komitesinde görev alan hocalarıma teşekkür ederim’’ dedi. Sonrasında webinarımıza katılımlarıyla bizi onurlandıran Sayın Hatice UZUN ‘‘Çok güzel bir program hazırlandığını, değerli hocalarımıza daveti ve katkıları için teşekkürlerini, bir sonraki toplantıları yüz yüze gerçekleştirebilme temennilerini’’ ifade ettiler. Etkinlik Bartın Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Beyhan GÜNER Hanımefendi’nin konuşmasıyla devam etti. Sayın Uzm. Dr. Beyhan GÜNER Hanımefendi, ‘‘Diyabetliler kronik hastalığa sahip olduğu için pandemiden ağır etkilenecek gruplar arasında olduğunu, ayrıca pandemi nedeniyle sürekli evde kalınması ve fiziksel aktivitenin azaldığını, kilo problemlerinin olduğunu bu nedenle webinarın oldukça önemli bir konuda düzenlendiğini’’ vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından etkinliğin moderatörü Doç. Dr. Ayfer BAYINDIR ÇEVİK ‘’COVID-19 pandemisinde diyabetlilerde mortalite oranının daha fazla olduğunu ve risk altında olduğunu buna bağlı olarak diyabetlilerde hastalık yönetimi, stres ve yeme bozukluklarının geliştiğini’’ ifade ederek webinarın ilk konusunu sunmak üzere sözü Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nermin OLGUN’a verdi. Sayın Prof. Dr. Nermin OLGUN ‘‘Etkin ve doğru diyabet bakım yönetimi’’ başlıklı konuşmasını yaptı. Sayın Olgun diyabetli bireyler için hemşire olarak neler yapabiliriz, diyabette kan şekeri konrtolü ve koronovirüs riski ilişkisini,  COVID-19 pandemisinin diyabetli bireylerde oluşturduğu riskleri, özyönetim desteği ve diyabetli çocukların korunması konularında önemli bilgiler sundu.  Etkinlik, Doç. Dr. Ayfer BAYINDIR ÇEVİK’ in ‘‘Diyabetlilerde görülen yeme bozuklukları ve yönetimi’’ başlıklı konuşmasıyla devam etti. Etkinlik son konuşmacı olan Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Gizem AKCAN’ nın ‘‘Diyabette stres yönetimi’’ başlıklı konuşması ile devam etti. Katılımcıların paylaşımları ve sorularıyla etkinlik tamamlandı.
Pandemi dönemi beraberinde birçok zorluk getirmiştir. Bu süreçte önemli kronik hastalıkların başında gelen diyabet yönetiminde karşılaşılan sorunlara yönelik önemli bilgiler sunulan webinara katılımlarıyla bizleri onurlandıran Sayın Uzm. Dr. Beyhan GÜNER Hanımefendiye ve Sayın Hatice UZUN Hanımefendiye bir kez daha saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca etkinlikte pandemi döneminde diyabet yönetiminde önemli bilgileri bizimle paylaşan değerli konuşmacılarımıza ve katılımcılarımıza teşekkürlerimizi sunarız.