image/svg+xml
image/svg+xml

Dünya Sağlık Günü Etkinliği

Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) tarafından ‘Dünya Sağlık Günü’ dolayısıyla stant açıldı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) tarafından ‘Dünya Sağlık Günü’ çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlk olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayfer Bayındır Çevik ile SHMYO Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tuba Özdemir Öge tarafından öğrencilere bel çevresi ölçümü, beden kitle indeksi ölçümü, kan basıncı ölçümü, kan glukoz düzeyi ölçümü ve göz sağlığı konularında eğitimleri verildi.

Eğitimlerin ardından kurulan stantlarda sağlıklı yaşam konusunda bilgiler verilerek, broşürler dağıtıldı. Standı ziyaret edenlere boy, kilo, tansiyon ve kan şekeri ölçümleri yapıldı.

‘Dünya Sağlık Günü’ dolayısıyla düzenlenen etkinlikle bir farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirten Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Karadağ, insan sağlığının önemi hususunda daha bilinçli olunması gerektiğini söyledi.

Etkinlik kapsamında katılımcılara anket uygulandı.  Ayrıca boy, kilo, tansiyon, kan şekeri ölçümleri ve diyabet risk taramaları yapıldı. Elde edilen analiz sonuçları aşağıda yer almaktadır:

Etkinliğe 28 kadın ve 34 erkek olmak üzere toplam 62 kişi katıldı. Katılımcılardan 26 kişi üniversite çalışanından, 36 kişi ise üniversitenin öğrencilerinden oluşmaktadır. Kronik hastalık yönünden incelendiğinde toplamda 2 kişinin hipertansiyonun, 1 kişinin kalp hastalığının, 1 kişinin KOAH'ının ve 4 kişinin diğer hastalıklara sahip olduğu belirlendi. Katılımcılardan 2 kişi antihipertansif, 1 kişi kalp ilacı, 1 kişi oral kontraseptif ve 4 kişi diğer ilaçları kullanıyordu.

Beden Kitle İndeksine (BKİ) göre kadınların %50'si kilolu ve %7.1'i obez bulundu. Erkek katılımcıların ise %38.2'si kilolu ve %8.8'i obez bulundu.  Kadınların bel çevresi ölçümleri incelendiğinde %14.3'ü riskli ve %10.7'si çok riskli bulundu. Erkeklerin bel çevresi ölçümleri ise % 14,7'si riskli ve %5.9'u çok riskli bulundu. Katılımcıların kan basıncı ölçümleri incelendiğinde 8 kişinin sistolik kan basıncı, 4 kişinin de diyastolik kan basıncı değerleri yüksek bulundu. Kadınların %57.1'inin, erkeklerin ise %38.2'sinin düzenli egzersiz yapmadığı görüldü. Kadınların %64.3'nün, erkeklerin %50'sinin her gün sebze ve meyve tüketmediği belirlendi.

Kadınların %42.9'unun, erkeklerin 32.4'ünün birinci derece aile üyesinde diyabet tanısı olduğu belirlendi. Kapiller kan glukoz düzeyi ölçümlerine göre 3 kadın ve 3 erkek katılımcı diyabet açısından riskli bulundu. Diyabet Risk Anketi sonuçlarına göre kadınlarda 1 kişi, erkeklerde ise 2 kişi orta risk grubunda bulundu.

Tüm katılımcılara sağlıklı yaşam konusunda bilgi verilirken, sorunlu görülen durumlarda kişiler sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.

Yoğun ilgi gören etkinlik, katkı sunanlara teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından son buldu.

  • Sağlık Bilimleri Fakültesi Bayramlaşma Etkinliğinde Bir Araya Geldi

  • Jinekolojik Kanserlerin Bakım ve Yönetiminde Güncel Yaklaşımlar ve Yapay Zeka Sempozyumu Gerçekleştirildi.

  • Üniversitemizde “Dünya Sağlık Günü” Kapsamında Sağlık Taraması Yapıldı

  • Bartın Orman Fakültesi ve Fakültemiz iş birliğinde AFAD - Afet Farkındalık Eğitimi gerçekleştirildi.

  • 1 Nisan 2024 Tarihli Akademik Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

  • BARÜ’de Yeni Nesil Akıllı Takip Sistemleri İle Basınç Yaralarında Erken Uyarı Sistemi Geliştirilecek!

  • 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023 2. Dönem Başvuruları Hakkında

  • Üniversitemizde eğitim gören Kazakistanlı öğrencilerimiz için staj imkanı

  • Fakültemiz Öğrencilerinde Kalite Kültürünü Yaygınlaştırmak Amacıyla Eğitimler Gerçekleştirildi

  • Yaşlılara Saygı Haftası Kapsamında Bartın 75. Yıl Huzurevinde Etkinlik Düzenlenmiştir