image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ Öğretim Elemanları TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı kapsamında desteklenen "Deprem Yaşayan Gebe ve Lohusalarda Psikososyal Sağlık Durumunun Tespiti" adlı projesini gerçekleştirmek için bölgeye gitti.





                                                                                                   Yayınlanma Tarihi: 21.02.2023

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik ve Hemşirelik Bölümleri akademisyenlerinin ‘Deprem Yaşayan Gebe ve Lohusalarda Psikososyal Sağlık Durumunun Tespiti’ adlı projesi TÜBİTAK 1002-C "Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı" kapsamında desteklenmeye değer bulunmuştur. Doç. Dr. Hacer YALNIZ DİLCEN’in yürütücüsü olduğu proje ekibinde Dr. Öğr. Üyesi Yeliz ÇAKIR KOÇAK, Dr. Öğr. Üyesi Hanifi DÜLGER, Araş Gör. Güleser ADA, Araş. Gör. Feyza DEMİR BOZKURT yer almaktadır. Tamamı sağlık profesyoneli akademisyenlerden oluşan proje ekibi deprem bölgelerindeki gebe ve lohusa kadınlara ulaşarak fiziksel ve psikososyal sağlık durumlarını sahada yerinde gözlem ile değerlendirebilecektir. Deprem sonrası akut süreçte yapılacak görüşmeler ile durum saptaması ve değerlendirmelerin yanında kadınların hayatlarının devamında hem kendisinin hem çocuğunun hem de toplum sağlığının daha iyi olmasına zemin hazırlanabilecek yüz yüze görüşmeler ve ileriye dönük planlamalar yapılabilecektir.

Bu doğrultuda proje ile Kahramanmaraş ilçeleri olan Elbistan-Afşin merkez bölgesinde kurulan çadır kentlerde bulunan gebeler ve lohusalarda depremin ruh sağlığı üzerine etkilerinin araştırılacaktır.

Deprem gibi doğal afetlerden sonra toplumsal nüfusun devamlılığı ve epigenetik aktarım süreçleri açısından tüm toplum için önemli ve özel bir yeri olan gebe ve lohusa kadınların sağlığını korumak çok önemlidir. Gebelik ve lohusalık sürecindeki kadınların psikolojik iyi olması hem anneyi hem bebeği etkileyerek toplumun da kalkınmasında önemli rol oynar. Deprem gibi doğal afetlerin bireyleri aşırı strese maruz bırakarak fiziksel ve zihinsel sağlığını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Fakat depremlerin gebe ve lohusa kadınlar üzerine etkisi hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu nedenlerle Türkiye’de peş peşe meydana gelen ve geniş çaplı yıkıcı etkisi olan bu şiddetli depremlerin gebe ve lohusa kadınların bu proje ile ruhsal sağlık tespit edilecektir. Sonraki çalışmalar için alt yapı oluşturacaktır. 

  • Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İşbirliği ile “El Hijyeni Eğitimi” Gerçekleştirildi

  • Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sevim ÇELİK T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 10. Verimlilik Proje Ödülleri kapsamında Baş Değerlendirici olarak görev aldı.

  • Bartın Üniversitesi’nde “Ebelik Mesleğinde Nesiller Buluşuyor Paneli” Gerçekleştirildi.

  • Sağlık Bilimleri Fakültesinde “Sağlık Bakım Sisteminde ve Hemşirelikte Yapay Zekânın Rolü; Fırsatlar, Tehditler ve Etik İkilemler Etkinliği” Çevrimiçi Semineri gerçekleştirildi.

  • Uluslararası COST Aksiyonu Kapsamında Aksiyon Yönetim Komitesinde yer alan Doç. Dr. İlknur Dolu Kültürel Güvenlik Sorumlusu olarak görevlendirildi.

  • Fakültemiz Hemşirelik Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Duygu ÖZER’e Sözlü Bildiri Birincilik Ödülü

  • Bartın Lisesi Öğrencilerine Fakültemiz Tanıtımı Yapıldı

  • Bartın Üniversitesi Ebelik Bölümü Öğrencileri Forma Giyme Töreni ile Mesleğe İlk Adımlarını Attı

  • Bartın Nene Hatun Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencilerine Fakültemiz Tanıtımı Yapıldı

  • Dünya Obezite Günü’nde Miniklere Sağlıklı Beslenme Eğitimi Verildi.