BARÜ’de Yeni Nesil Akıllı Takip Sistemleri İle Basınç Yaralarında Erken Uyarı Sistemi Geliştirilecek!

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) yer aldığı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi yürütücülüğünde, Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı tarafından finanse edilen TÜSEB-C grubu Akıllı Takip ve Tedavi Sistemleri kapsamında desteklenen projede çalışmalar başlıyor. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Arzu İLÇE’nin yürütücü olduğu projenin araştırma ekibinde üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nden Arş. Gör. Özge UÇAR yer alıyor. ‘Kızılötesi Termal Kamera ile Yapay Zeka Tabanlı Basınç Yarası Erken Uyarı Sisteminin Geliştirilmesi Ve Uygulanması’ projesi ile günümüzde giderek yaygınlaşan basınç yaralarını önleyebilecek erken uyarı sisteminin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Yapay zeka sayesinde basınç yaraları önlenecek

Artan nüfus ve sağlık problemleri ile birlikte sağlık sektöründe akıllı sistemlere ve yapay zekaya ihtiyaç da artmaktadır. ‘Kızılötesi Termal Kamera ile Yapay Zeka Tabanlı Basınç Yarası Erken Uyarı Sisteminin Geliştirilmesi Ve Uygulanması’ ile birlikte sağlık alanında kalite göstergesi kabul edilen basınç yaralarının önlenmesi amacıyla yapay zeka destekli basınç yarası uyarı sistemi geliştirilecek ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde 3 pilot hastanede uygulanarak 3 aşamalı proje ile hayata geçirilecek. Bu çalışmayla basınç yaralarının gelişimini önleyebilecek, erken doku hasarı görüntülenebilecek, kendi sunucusuna sahip olan ve erken uyarı oluşturabilecek bir yapay zeka modüllü sağlık teknolojisi geliştirilecektir.