image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ, depremin açtığı yaraları bilimle sarmaya devam ediyor

Bartın Üniversitesi (BARÜ) ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerde uzuv kaybı yaşayanlar için erken rehabilitasyon programı uygulanması üzerinde araştırmalar yapacak.   


Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Sibel Altıntaş’ın yürütücülüğündeki proje “TÜBİTAK 1002-B Acil Destek Modülü” kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. “Depreme Bağlı Ekstremite Kaybı Yaşayan Bireyleri Erken Rehabilitasyon Programıyla Geleceğe Hazırlama’ adlı projeyle eksremite (uzuv) kaybı yaşayan bireylerin destek süreçlerine katkı sunulacak. Erken rehabilitasyon programıyla bireylerin yaşadıkları süreçte deneyimleyebilecekleri olumsuzlukları en aza indirmenin hedeflendiği projede BARÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Çelik ile birlikte Sağlık Bilimleri Fakültesinden Doç. Dr. Elif Karahan, Arş. Gör. Özge Uçar ve Arş. Gör. Meryem Yücel de yer alacak.


Kahramanmaraş merkezli meydana gelen felaketin büyüklüğüne dikkat çeken Dr. Altıntaş, “Projeyle amacımız deprem sonrası sağ kalan bireylerin deneyimledikleri amputasyon sürecinde başa çıkma düzeylerini arttırarak geleceğe daha güvenli yol almalarını sağlamaktır” dedi.


Dr. Altıntaş, yapılacak çalışmaların tanımlayıcı bir referans olacağının altını çizerek “Özellikle proje konusu olan erken rehabilitasyon bu bireylerin yaşadıkları süreçte deneyimleyebilecekleri olumsuzlukları en aza indirebilme açısından büyük öneme sahiptir. Asrın felaketi sonrası amputasyon yaşayan bireyler için bakımın bu yönünün aksamaması amacıyla erken değerlendirme ve amputasyona bağlı sorunların yönetimi dikkatle ele alınacaktır. Bu kapsamda projemiz, tanımlayıcı referans araştırma olması, bölgedeki sağlık çalışanlarına destek olması, hastalara ileriye dönük daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmelerini sağlaması yönünde yararlı olacaktır” diye konuştu.


BARÜ ailesinin tüm bileşenleriyle birlikte yaraları sarma konusunda büyük gayret sarf ettiğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Ülkemizin 11 ilini kapsayan ve yaklaşık 500 kilometrekare alanda etkisini gösteren büyük bir afet yaşadık. Asrın felaketi olarak nitelendirilen bu depremler sonrası farklı disiplinlerdeki bilim insanlarımızla birlikte çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Bu düşüncelerle yaralarımızı bilimle sarma konusunda gösterdikleri hassasiyet için Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Sevim Çelik’e, gayretleri için Dr. Öğr. Üyesi Sibel Altıntaş’a ve beraberinde tüm proje ekibine teşekkür ediyorum. Ayrıca el birliğiyle aşacağımıza inandığımız bu süreçte, çözüm ve destek süreçleri ile normale dönme yolunda atılacak adımlar konularında bizleri teşvik eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.     

  • Fakültemizde Araştırma Görevlileri ile Toplantı Gerçekleştirildi.

  • İklim Değişikliği Mücadelesinde Ebenin Rolü Sempozyumu Düzenlendi.

  • Yükseköğretimde Kalite Kültürü Oluşturulmasında Öğrencilerin Rolü Eğitimi gerçekleştirildi.

  • Çaycuma Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Yavuz CENGİZ, Rektör Yardımcımız ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sevim ÇELİK’i ziyaret etti.

  • Sağlık Bilimleri Fakültesi Bayramlaşma Etkinliğinde Bir Araya Geldi

  • Jinekolojik Kanserlerin Bakım ve Yönetiminde Güncel Yaklaşımlar ve Yapay Zeka Sempozyumu Gerçekleştirildi.

  • Üniversitemizde “Dünya Sağlık Günü” Kapsamında Sağlık Taraması Yapıldı

  • Bartın Orman Fakültesi ve Fakültemiz iş birliğinde AFAD - Afet Farkındalık Eğitimi gerçekleştirildi.

  • 1 Nisan 2024 Tarihli Akademik Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

  • BARÜ’de Yeni Nesil Akıllı Takip Sistemleri İle Basınç Yaralarında Erken Uyarı Sistemi Geliştirilecek!