31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü

Yayınlanma Tarihi: 31.05.2021

31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü

Dünya genelinde her yıl 7 milyon, ülkemizde ise 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Sigara dumanından pasif etkilenim nedeniyle yılda 600.000’den fazla sayıda ölüm meydana geliyor. Sigara içilmesi du­rumunda solunum yollarında ve akciğerlerde çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Bunlar arasında; akciğer kanseri, kronik obtruktif akciğer hastalığı (KOAH) kronik bronşit, astım, kalp damar hastalıkları, körlük-katarakt, ağız ve diş sağlığı sorunları, zatürre, üreme sistemi sorunları (kısırlık, cinsel işlev bozuklukları), çeşitli enfek­siyonlar ve allerjik rahatsızlıklar yer alır. Yapılan çalışmalar, sigara içenlerde özellikle akciğer hastalıkların daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Akciğerlerde meydana gelen bu hastalıklar ortaya çıktığı zaman tedavi amacı ile çeşitli uygulamalar yapılabilir. Ancak önemli olan bu hastalıkla­rın meydana gelmesinin önlenmesidir. Sigara içme alışkanlığını hiç edinmemek bu açıdan oldukça önemlidir. Sigara içenlerin de vakit geçirmeden bu alışkanlıklarından vazgeçmesi ve sigara­yı bırakmaları daha sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için gereklidir.